Yoga Meditatie Senior

Bij het ouder merkt u misschien dat uw lichaam verandert, minder snel hersteld. Het kan   mentaal of emotioneel klachten geven. Misschien beweegt u minder  of volgt u een actieve vorm van Yoga of Gym elders maar merkt u dat het lastiger wordt om mee te komen. Het gaat te snel of brengt te weinig.

In de lessen “Yoga Meditatie Senior, voor 50+ en 70+ worden de lessen aangepast. Het is een zachtere vorm van Yoga ook wel Yin Yoga genoemd.

In deze cursus ontvangt u verschillende Asana (fysieke oefeningen en houdingen),  adem- en ontspannings-oefeningen die meer bij uw mogelijkheden passen.

Er kunnen oefeningen bij zijn die desondanks voor u niet mogelijk zijn (denk aan kunstknie of kunstheup, reuma  of ander klachten).

U kunt eventueel op een stoel meedoen of zittend tegen de muur. Bij oefeningen kunt u zich bijvoorbeeld alleen vóórstellen dat u ze uitvoert voor een heilzaam effect. Dit is wetenschappelijk aangetoond.

U kunt zelfs bij het ouder worden leniger en sterker worden en fijner gaan voelen, bij regelmatig oefenen in een fijne groep.

“Ook met het ouder worden kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan.”

Tip:   In de Spont en in De Spil  zijn de lessen door subsidie goedkoper.
Foto: Yoga 50+ Stadskanaal:”een Yoga grapje/dansje tussendoor.”

Reacties van cursisten

Geluk
Drie kwart jaar geleden ben ik begonnen met de yoga Beginners cursus bij Romy. Ik wilde stoppen met mijn werk, voelde mij onprettig, moe.  Elke les was zo prettig dat ik mij steeds beter ging voelen en positiever werd.  Ik ben niet gestopt met werken. En nu geniet ik weer op mijn werk en vind ik het leven fijn. Ik geniet weer. Dat is zo bijzonder. Ieder les is zo mooi!

Nou eh, soms ben ik wel eens gestopt met de cursus, maar dan kwam ik toch weer terug. Want dan werd ik weer stijver en sliep ik weer slechter. En dan weer op de Yogacursus! En dan gaat het weer beter!

Yoga bij Romy, voor mij een belangrijke transformatie periode.
Drie jaar geleden nam ik het besluit om Yogalessen te gaan volgen.
Waarom, dat leest U in mijn verhaal dat ik heb geschreven met een dankbaar gevoel!

De jaren ervoor had ik een psychische aandoening die me zo in de greep had, dat ik afhankelijk was geworden van zware medicatie en psychiatrische begeleiding. In diezelfde periode overleed ook mijn partner. Na een inktzwarte tijd kwam het besef dat ik een andere weg in wilde, nee zelfs moest slaan. Dus ik bedacht een plan.
Afbouwen van de medicatie en de psychiatrische begeleiding. Stap één!
Daarnaast realiseerde ik me ook dat ik weer wilde gaan leven. Maar hoe doe je dat dan.
Yoga, zei mijn zus. Dat heb je al eens eerder gedaan, probeer dat nog eens.

Bij centrum Samavihara, onder begeleiding van Romy moest dat gaan lukken. Stap twee!
Maar wat was het begin moeilijk!!  Mijn lichaam en geest had ik immers totaal niet onder controle. Echter, door toeschouwer te worden van het fysieke lichaam, het gevoel en het denken, kon ik tot zelfkennis komen. Als je in het dagelijks leven service verwacht van je lichaam, dan zal je dat instrument op de juiste manier moeten leren kennen en onderhouden.

Door de vele aanwijzingen, het begrip en geduld van Romy tijdens de lessen, leerde ik mijn verkrampte lichaam en mijn negatieve emoties beter te beheersen. Ik leerde beter naar mijzelf te kijken en te luisteren naar mijn lichaam. Ik nam in die periode de ruimte om veel te oefenen, vooral om de juiste en goede ademhaling onder de knie te krijgen. Dat heeft er in belangrijke mate toe bijgedragen om de ontspanning in zijn totaliteit te verdiepen.

Nu, na drie jaar weet ik dat Yoga je kan helpen om beter in je vel te zitten. Om meer te leven in het moment. Om anders (zachter) naar jezelf te kijken en meer in contact te staan met je lichaam.
Door de nieuw verkregen geestelijke energie ben ik mijn plannen bij gaan stellen. Door de medicatie van de afgelopen jaren had ook het fysieke lichaam nog wat extra onderhoud nodig.
Ik ging tijdelijk naar de sportschool voor wat krachttraining en ik ben gaan zwemmen. Dat laatste doe ik nog steeds. Ik begon me steeds fitter te voelen. Door al deze inspanningen kon ik het aan om (na 7 jaar ziek zijn) weer in de tuin te gaan werken. Dat geeft me ook veel meer voldoening dan trainen in de sportschool. Gelukkig heb ik door dit alles kunnen bereiken dat ik veel meer energie heb, ben afgevallen en me goed voel, beter in balans.

De afbouw van de psychische medicatie is gelukt. Tevens is het gelukt om het insulinegebruik van vier keer per dag naar één keer per dag terug te brengen. Stap drie!  Over de behaalde resultaten in de afgelopen periode ben ik erg tevreden en soms ervaar ik weer wat klein geluk!
Maar mijn reis gaat verder! En nu ga ik mijn leven leiden!
Ik ben, meer of minder is het niet! 

Bewust
Ik heb zoveel bij je geleerd en ben je er zo dankbaar voor! Mijn leven is zo positief verandert!

Terug
Na jaren ben ik toch weer bij je terug gekomen. Ik mistte het en vond het niet bij een andere docente. Ik miste de persoonlijke aandacht en de warmte van de groep! Hoe moet ik het benoemen, het is er zo veilig, dat  je open jezelf mag zijn. Hoe je ook bent.   

“Als je de juiste richting op gaat,
hoef je alleen maar door te blijven lopen.”
-Oude boeddhistische uitdrukking-

Comments are closed.