Biografie

Woonplaatsen
In 1958 werd ik geboren waar de Rijn in de Zee uitmondt, in Katwijk aan de Rijn. Mijn peutertijd was op een groot eiland met pure Oerkracht, toenmalig Nederlands Nieuw Guinea, in het dorpje Biak. Er was oorlogsdreiging en werd bina 2 jaar later een  terug”vlucht” in 1962. We werden opgevangen in Den Haag op een pensionkamertje op 3 hoog met gedeelde keuken en toilet, zonder badkamer met een luier zusje! Dan naar Scheveningen boulevard, Katwijk, Den Helder, Lisse, ’t Harde met 1ste echtgenoot), Witharen, Ommen (met tweede echtgenoot), Hulsen, Groningen (bij René) Norg en Alteveer (dialecten kan ik daardoor aardig verstaan). Uiteindelijk streken René en ik  neer in mooi en rustig Gasselternijveen. Na maanden wachten voor de koop van een vervallen boerderijtje op 9000m2 plaatste ik een “antenne” en stapte op de fiets voor een rondje om het gebiedje heen tot ik een formatie van 12 zwanen precies over de boerderij zag vliegen en wist: “het is  voor ons”. Ik draaide om en ging terug en de telefoon ging, het was voor ons! Toen begon de immense krachtinspanningen van jaren bouwen en lesgeven. Daarna eindelijk, een vakantie!  Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCN0978-600-rotated.jpgLesgeven
– Rond mijn 17de jaar begon ik voor mij zelf dagelijks Hatha Yoga te doen. Het lesgeven begon enige jaren later. Op de jazz-dance cursus die ik volgde vroeg de docente of ik in 3 lesuren grond-gym op muziek wilde geven. Daar ik geen opleiding had gaf ik mijn Yogaoefeningen op muziek.
– Op mijn 29ste genoot ik op de Academie voor natuurgeneeskunde Meppel van de eerste ontvangen lessen van Atie Ollf-Dechsel. Daardoor begon ik aan de opleidingen voor Yogaleerkracht. Daar werd mij meteen al gevraagd Yogalessen aan te bieden.
– Daar ik geen centrum had begon ik buiten Yogasport te geven, vermengd met oefeningen van mijn Atletiek bondscoach. Liep tevens de Marathon van Rotterdam binnen 4 uur.

Praktijk en Centra
– Na mijn scheiding schoolde ik mij veel breder en dieper. zie CV opleidingen). Gaf in Ommen in de huiskamer Yoga en opende op 1 april 1989 officieel “Praktijk Polariteit”.
– Dan verhuis ik met mijn nieuwe levensgezel naar Hulsen. Dit wordt “Yogastudio Ashoka” met uitbreiding naar Zwolle in Centrum Tara.

“Meer opleidingen/trainingen, onderricht/initiaties van bijzonder goede leraren (elders)uit meerdere werelddelen en tradities volgden. Zie leraren. Dit bracht mij vaak bijzondere ervaringen, waarvan de diepte/hoogte gaandeweg over het levenspad zich steeds meer doen kennen of openbaren”.

“Op mijn 30ste verjaardag hoorde ik in de avond in het bos een schelphoorn klinken, alsof het zei: “kom naar huis…” Thuis zag ik dat mijn schelphoorn keurig opgeborgen lag, niemand had erop gespeeld, iedereen sliep al… de volgende ochtend reed ik naar Utrecht voor een groot Yogi en Vaydia. Daar was het zien van een enorme gouden licht zuil die hem leek te omvatten”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is RoPo_024-2-didge-1024x745.jpg“In een spelonk in Limburg hoorde ik voor het eerst een didgeridoo… het werd bespeeld door een zoon van een Medicijnman uit Gambia, Jim Wafer. Hij leerde mij de didgeridoo aan te blazen en ik gaf hem een training Touch for Health. Hij schonk mij een blauwe didgeridoo die was gemaakt van de leuning van de trap van het tropen museum in Amsterdam. Die zomer ging ik voor het eerst naar het Eigentijds Festival. Er was een aura om de zon en ’s nachts een halo om de maan. Afgaande op het geluid van weer een didgeridoo vond ik de workshop tent van René. Hij bleek ook van Jim Wafer een didgeridoo te hebben gemaakt van de leuning van de trap van het Tropenmuseum in Amsterdam.  René bezat de rode “vuur” didgeridoo en ik had de blauwe “water” didgeridoo met een witte dolfijn. Na enige tijd begonnen we samen de Droomtijd Lig-concerten te geven. Later ontvang ik dolfijn inwijdingen, maar dat is een ander verhaal. Inmiddels bieden we 2000 iedere maand in ons centrum of op uitnodiging elders klankschalenconcerten, klankreizen of ceremoniën met klank aan.

Gasselternijveen
Sinds 1997 leef en werk ik samen met René A. Stahn (zelfstandige in Groningen: Mimore en later Discorent) tot René (nu biuna 30 jaar www.klankschalen.nl, www.didgeridoo.nl draait) zijn woning en bedrijf, voor mijn droom, verkocht en we in 2000 een krachtige plek kochten voor ons Yoga, Meditatie, Klanken en Stilte Centrum. Na een overbrugging in Norg en Alteveer o.a. om alle muziek instrumenten te kunnen huisvesten tot de bouw klaar was gingen we eerst 7 weken reizen door India en Nepal, want nu kon het nog.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCF0049-592-1.jpg

Bouw en geld verdienen
Het vervallen witte boerderijtje op 9000m2 in Gasselternijveen braken we, met aannemers en werkers af en bouwden het weer op in 1,5 jaar.  Groter, breder, langer en hoger. Tussendoor deden we optredens en bedrijfsopdrachten, tolkten op Archeon in Alphen a/d Rijngaf ik nog les in Zwolle en Nijverdal, startte de eerste Yogalessen in Emmen en Stadskanaal. Daarna ontgonnen we het verwaarloosde weiland vol distels, zuring en brandnetels. We planten zelf 1000 bomen rondom op de wallen die ontstonden doo rhet laten uitgraven van een (waterlelie-)meertje. Toen ontvingen we de TV crew van Prinsjesdag op Maandag hier en ze filmden ons op Archeon.

“Terug naar de eenvoud”
Op mijn elfde schreef ik een opstel over wat mij in mijn hart raakte: Voor de wereld is het nodig dat iedereen eenvoudiger gaat leven. Later voor de Koorddanser het artikel: “terug naar eenvoud”. Het is nodig de natuur niet meer belasten. Mijn opstel mocht ik toen voorlezen op de schoolradio.Achteraf gezien komt het vast voort uit mijn ervaringen van het leven van de Papoea’s op Nieuw Guinea.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eagle4.jpg

Altijd zocht ik de natuur op. Het verlangden om de natuur te helpen natuurlijk dierenleven, schoonheid en kracht terug te geven voor een gezond, evenwichtig levend en helend landschap. een voorbeeld zijn hoe je met geurige smakelijke kruiden, eetbare bloemen, veel soorten bessenstruiken, fruit en notenbomen en een ruime moestuin en dieren leven eenvoudiger en gelukkig kunt leven.

Alles is oefening, alles is leren. Op mijn 19de begon het met groente en bessen in een tuin van een rijtjes woning. Later op het eenvoudige boerderijtje met 1 koude kraan op de dwarsdeel een grotere moestuinen het houden van geiten (geitenkaas) oefenen, pony’s of paarden verzorgen, konijnen fokken om geen dieren in kleine hokjes te laten slachten en merken dat het slachten van eigen dieren bijzonder moeilijk is.
Geleidelijk ontstaat het meer te begrijpen hoe alles samen-werkt.

Natuurlijker leven, voor ieders geluk
Mijn leven lijkt een een innerlijke drang te hebben om (de wensdroom die ik als elfjarige op de radio vertelde) vorm te geven. Het voelde toen belangrijk om dagelijks Natuur te ervaren én uiteindelijk Natuur ruimte terug te geven.
het lijkt enorm nodig voor overleving van de soorten, voor ieders geluk! De belangrijkheid daarvan zal de komende jaren steeds duidelijker zichtbaar worden!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20200605-WA0003-592.jpgNatuur en wij zijn één… we kunnen niet zonder… we zijn het ook!

In mijn leven mocht ik vele wonderlijke en mooie momenten ervaren. Een paar ervan beschrijf ik hieronder, het werkelijke beleven kan ik niet overbrengen…

*Het verlegen meisje dat op de lagere school bijna jaar niets meer durfde zeggen door enorme verlegenheid… gaf zonder enige angst meditatie aan meer dan 1000 mensen tegelijk mét het gevoel van authentiek zijn, in verbinding met…

*Een belangrijke ervaring was voor mij ook dat het op een of andere manier mogelijk is door intense concentratie en toewijding met een zwaar verstuikte enkel de Marathon van Rotterdam te kunnen lopen binnen 4 uur! Mijn arts zei: onmogelijk, je kan hoogstens 200m hardlopen. Mijn voetreflextherapeute zei: “als jij iets wilt dan kun je het, maar dan is je enkel goed verpest”. Voor de marathons uit dus 2 doorwaakte nachten. want  de voet moest geregeld in koud water. Ik had bedacht dat als het pijn deed ik neit naar Rotterdam zou gaan. En ik kon de trap af zonder pijn dus vertrok.  Omdat ik er niet op had gerekend dat het zou kunnen had ik geen speciaal voedsel genomen en geen warming up gedaan.  De afspraak met mezelf stond: zodra het pijn doet stop ik… ik liet de voet intapen. Doch na drie uur zag ik op de kerkklok dat ik al drie uur onder mijn voeten had zonder pijn….met 4 uur was ik binnen. Na het aftapen bleek de enkel geheel genezen!

* Het zien van een prachtig wezen in regenboog kleuren die de overleden opa bleek te zijn van een therapeute. Ik had haar gemasseerd en omdat ik dit wezen zag en niet wist wat te doen schetste ik hem. OM het gezicht groter te maken tekende ik gezicht ernaast nog een keer, groter. Maar dat gezicht werd anders… Ik vroeg aan de vrouw: kun je hier wat mee en toonde het. Zij herkende op de schets haar overleden opa. Het gezicht ernaast als haar oma. Haar opa had steeds voor zijn vrouw moeten zorgen, ook voor zijn kleindochter, de therapeute. Na opa’s dood bleek de therapeute geen aandacht meer te hebben voor haar oma. Nu realiseerde ze zich wat nodig was om te doen. Prachtig hoe dit op zo een wijze “gezien” mocht worden…

*Een huil(krijs)baby van 9 maanden die via de Thuiszorg bij mij komt. Ik hoor innerlijk “klankschaal, klankschaal”, maar wil er niet aan toe geven omdat in die tijd (28 jaar geleden) klankschalen in het oosten van het land nog iets heel vreemds was voor “gewone” mensen. Zeker daar ze gestuurd was door mijn werkgever wilde ik er niet aan… Doch het bleef nadrukkelijk in mij: “klankschaal, klankschaal”, dus gaf ik toe en pakte mijn klankschaal, sloeg deze een aantal keren zacht aan. Een  donkere wolk werd zichtbaar boven het hoofd van het kindje op moeders schoot… iets met dood(?). Waarna ik de baby oppakte en neerlegde op de behandeltafel. Innerlijk hoor ik nu duidelijk: “wat gebeurd is, gebeurd nooit meer… “. Drie keer hoorde ik dit en liet deze stem ook naar de baby gaan onderwijl erboven afstrijkend, de baby spreidde de armen en lachte heel open. De moeder achter mij snikte het toen uit zeggende: “dat heeft ze nog nooit gedaan!” Ze vertelt mij dan dat de baby altijd bang was voor geluiden en zomaar het geluid van de klankschaal accepteert, eerder ging het altijd krijsen van geluid… en dat de baby door niemand vastgehouden wilde worden en dat ik het zomaar mocht pakken en dat het nu lacht voor de eerst keer… Dan vraag ik: maar wát is er dan gebeurd… de moeder vertelt dat voor deze baby, het vorige kindje in haar buik was gestorven. Dat ze deze baby altijd met zoveel angst had gedragen, angst dat het ook dood zou gaan. Dat dit kindje bij de geboorte bijna dood was gegaan door navelstreng omstrengeling om de keel… Het leek mij dat de doodsangst in de moeder diep was geïntegreerd, zodat de baby niet meer durfde slapen (slapen is ook een loslaten, bijna als sterven…) en de baby door overbelaste zenuwen overgevoelig was geworden voor ieder geluid. Alles wat het ervaardde kon duiden op gevaar…Wonderlijk genoeg was het vanaf die dag over.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2010-166-592-e1479662859759.jpg*Een jongentje dat op kinderyoga komt en niet mee wil doen, geen contact kan maken met ouders of anderen gaat na enkele lessen wél meedoen. Hij verlangt dan ook, net als de andere kinderen, afgestreken te worden, aangeraakt voor de eind ontspanning. Hij gaat meedoen met het kinderyoga spel, geeft zich ineens wel over aan de genegenheid van de ouders en durft erin te ontspannen. Zo bijzonder voor de ouders hem nu op schoor te kunnen knuffelen.

*Een kindje dat geen aanraking wil van de ouders komt na de tweede sessie met mij samen zitten op de djembé, die we om beurten bespelen. Als zijn moeder komt slaat het kind zomaar de armen om haar heen… de week erna blijkt hij spontaan bij haar op schoot te zijn gaan zitten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC0524-592.jpg*Mensen die verdiepen en inzicht krijgen en door o.a. healing gemakkelijker uit hun cocon of van hun Burn-out of antidepressiva afkomen, meer innerlijke rust krijgen of genieten van de ontspanning. Vele verhalen zijn te vertellen, maar dat doe ik nu niet. Wel als Droom- verhalenverteller of  als pre-historische IJzertijdreisvrouwe.  

Na meer dan 40 jaar Yoga Meditatie, Healing- Selfhealing, concerten geven,  tuinwerk, het verzorgen en rijden van onze twee IJslandse paarden, wonen en genieten we in Gasselternijveen van de schoonheid die is ontstaan.

“It is not the act of not speaking; it is something else that fills, that energizes, awakens, raises the power within you”.
Swami Veda Bharati-

René Stahn mijn levensgezel met zijn droompaard, dat hier is geboren met een donderslag bij heldere hemel. Hij heet nu donderslag op zijn IJslands.  Voor zijn werk: www.klankschalen.nl; www.didgeridoo.nl.

Met dank aan al onze verwanten, aan allen die meehielpen, voor alle lessen, toewijding en liefde die ons is geschonken,

Romy