Over Centrum Samavihara

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is samavihara.jpgOns Yoga Klank en Meditatie centrum, ons thuis

Samavihara is geen wellness centrum, wel biedt het een enorme weldaad, verdieping en ontwikkeling. René Stahn en ik zijn er in 2000  neergestreken, om een lang gekoesterde droom te verwezenlijken.

“Een Paradijs in de luwte van het volle bestaan. Ervaring van Vrede”.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCF1213-592.jpgDe voormalige boerderij in Gasselternijveen braken we grotendeels af. We vernieuwden en vergrootte het tot een ruime en lichte woon werk combinatie. In dit fijn, energierijk gebouw, met een heldere cursusruimte, met vloerverwarming zijn ook de didgeridoo en klankschalen verkoop-, en de behandelruimten. Wat is er omheen?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0077-300.jpgDe tuin heeft een oppervlakte van 1 hectare; deels op veengrond, deels op leem. Hier grazen ook  onze 4 IJslandse paarden. Na afbraak van de voormalige boerderij en bouw van het centrum in 2000 hebben we 1000 bomen en heesters geplant, die inmiddels al hoog boven het huis uitsteken. Inmiddels zijn er vele bijzondere vogelsoorten neergestreken; we hebben als vaste bezoekers o.a. een zilverreiger, uilen, ganzen, fazanten, spotvogels en vleermuizen. In de moestuinen kweken we vele soort groenten, fruit en kruiden.

Het ligt in het rustige en bosrijke Aa en Hunze, een Drents landschap waar de rivier de Hunze op ongeveer 500 meter van de boerderij langs stroomt. Achter de tuin is een bos van 6 kilometer lengte met reeën, vossen en roofvogels. Richting Gasselte is een bijzonder mooi en zuiver meer bij ’t Nije Hemelriek. Ook hier geef ik soms Yoga Meditatie, Jogyoga, Yoga Meditatie Mindfulness of leid een drumceremonie.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC00365-592.jpg

Door de tuin meanderen paden, die langs bomenhagen, door 12 poorten en over wallen naar cirkelvormige open plekken leiden. Het ‘Mindfulness-pad’ biedt op verschillende plekken een verrijkend uitzicht, terwijl hoger een kronkelig ‘klein Himalaya-pad’ mogelijkheden biedt vanuit andere perspectieven te ervaren. Beneden aangekomen kan om het leliemeertje worden gewandeld. Dit alles is omgeven door krachtige en fijne geuren van de natuur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paard-phru-rene-09bewerkt.jpgKortom: er zijn fijne plekken om te ontdekken en om helemaal alleen tot rust te komen –  in een van de “meditatiehutjes” of je kunt kennismaken met de IJslandse paarden, die er ook wonen. Je kunt ook “eenvoudig” overnachten in het “Stiltehuisje”.

“Verscheidenheid in eenheid, eenheid in verscheidenheid.”