Yoga Meditatie Basis

Het is belangrijk én fijn om eenvoudig te beginnen bij de basis

Kennismaking met Yoga Meditatie

Wanneer je komt voor een vrijblijvende kennismaking eventueel met rondleiding en een mok thee is er tijd voor je vragen. Wanneer je dat wilt help ik je met een comfortabele en ontspannen (meditatie) zithouding. Dit kan ook met hulpmiddelen met bijvoorbeeld een meditatiebankje of een stoel. Desgewenst begeleid ik je in een houding om ook thuis adembewustzijn, adem-ruimte en ontspanning te ervaren.

In de lessen worden oefeningen gedaan die fysieke en innerlijke rust bevorderen. Verschillende ademgebieden worden uitgelegd, verkent en beoefend. Iedere ademgebied heeft een eigen kwaliteit en werking. Tijdens de les, maar ook om in het dagelijks leven toe te passen. Zo kunnen de mogelijkheden die je in je draagt ruimte krijgen en je fysieke en geestelijke gezondheid toenemen.

In een wereld die onderhevig is aan veel veranderingen is het belangrijk om vermoeidheid, slecht slapen, onrustig, onstabiliteit, Burn-out,  depressie verschijnselen te doen afnemen. Graag bied  ik je rust voor  bewustwording processen. Om het dagelijks leven ”Lichter” te ervaren.

“Voor, tijdens en na elke oefening wordt de gevoelswaarneming in het fysieke lichaam, in de adem en het mentale bewustzijn ontwikkelt. Dit buestwordings proces is een groot verschil met gymnastiek of de snellere sportschool “yoga”.

In de lessen
– Lichaamsscan in “Makarasana of krokodil houding
– Verschillende ademgebieden verkennen en gebruiken
– Authentieke Himalaya mantra’s
– Meditatie (langer bij gevorderden)
– Vragenronde en uitleg over een item
– Yoga Asana (dynamische en statische houdingen) staand, zittend en liggend.
– Nadi Shodhana (=reiniging subtiele kanalen) wisselende neusadem
– Zonnegroet
– Yoga Nidra (bewuste slaap)
– Shavayatra (61 punten voor een helende werking)

De uitwerking is op velerlei niveau
– verwarmend of verkoelend
– versterkend
– soepel en sterker makend
– ontspannend
– innerlijke rust bevorderend
– optimale werking voor gewrichten, spieren, stofwisseling, bloedsomloop, lymfestromen
– verandering in de mentale staat
– bewustwording
Mits op goede wijze uitgevoerd én aangepast bevorderen alle Asana de gezondheid. Het nodig bewust te zijn in het eigen lichaam en de eigen grenzen te respecteren.

“Mentale stabiliteit en rust ontwikkelen in iedere omstandigheid.”

De prachtige Zonnegroet Surya Namaskara met mantra’s en speciale ademritmes worden geoefend. Surya Namaskara heeft veel positieve uitwerkingen doch:
! niet beoefenen bij zwangerschap of de eerste dagen van de maanstonde!

Beoefen je regelmatig Nadi Shodhana, Meditatie en Asana dan kun je deelnemen in de groep Yoga Meditatie Verdieping.

Reacties

Een deelneemster die haastig aankwam voor een eerste kennismaking en hierna aan  haar eerste yogales meedeed:
Energie door me heen
“In de eindontspanning stroomde de energie helemaal door mij heen. Ik voel me zo goed… zo rustig. Toen ik lag (in Shavasana) kwam heel veel energie door mij heen. Ik voel het nog, ik ben helemaal warm…”

Bewust
Ik heb zoveel bij je geleerd en ben je er zo dankbaar voor! Mijn leven is zo positief verandert!

Terug
Na jaren ben ik toch weer bij je terug gekomen. Ik mistte het en vond het niet bij een andere docente. Ik miste de persoonlijke aandacht en de warmte van de groep! Hoe moet ik het benoemen, het is er zo veilig, dat  je open jezelf mag zijn. Hoe je ook bent.   

“The desire for a return in the womb has its origin in a recognition we all have of our origins being in a very deeply eternally silent place. ”

                                                                                            -Swami Veda Bharati-

Gevorderden groepen
Al enige jaren biedt ik lessen van 2 of 2,5 uur. Dan is er ook tijd voor meer uitwisseling en uitleg, Pranayama (versterkende en zuiverende adem-energie oefeningen), een langere ontspanning en meditatie. Hierdoor ontstaat intensere concentratie die leidt tot inzicht, bewustzijn en verlichting,

Men wordt evenwichtiger, vriendelijker, liefdevoller, gracieuzer. Er ontstaat meer innerlijke rust, verstilling. Een helende innerlijke ontspanning ontstaat natuurlijker. men kiest meer voor een gezondere levenshouding en voeding. De ervaring van ruimte, vrede, en inzicht nemen toe in het dagelijks leven.

OM Shanti, Shanti, Shanti, vrede, vrede, vrede

Comments are closed.