Wat is Yoga

Wat is Yoga?

De term Yoga stamt uit het Sanskriet. In het Sankriet zijn er vaak meerdere betekenissen (lagen/diepten). Hier is het ‘samen voegen/samen brengen/  ‘juk’, dat wat de last, in evenwicht gedragen, lichter maakt, maar ook verbinden of éénwording. Yoga is geen godsdienst en staat open voor iedereen, met en zonder geloof.

Yoga is in een periode van meer dan 4000 jaar vanuit Noord-India ontwikkeld en verspreid geraakt. In het Westen meestal als meer fysieke beoefend, voor gezondheid en rust. Want door Yoga ontstaat een heilzame balans tussen lichaam en geest. Doch er zijn meer mogelijkheden.

Voor de vele menstypen zijn er verschillende vormen van Yoga en Meditatie. In het Westen is de Hatha en Ashtanga Yoga de meest bekende en beoefend, doch ook nieuwe vormen ontstaan, die nog niet lang beproefd zijn geweest.

Bij mij ontvang je authentieke Himalaya Yoga Meditatie welke o.a Hatha-, Raja-, Laya- en Mantra Yoga voor Meditatie, voor Samadhi (verlichting/bevrijding) bevat. Himalaya Yoga Meditatie die duizenden jaren beproefd is, zoveel mogleijk op de zelfde wijze wordt gegeven. Dit is, onder goede begeleiding, een veilige pad.

“Op natuurlijk wijze ontstaan souplesse, kracht, ontspanning en een goede (nacht)rust, openheid en liefde.

Hierdoor neemt het welbevinden toe, dit bevordert een goede werking van het immuunsysteem en aldus de gezondheid.”

 Hatha Yoga

Hatha Yoga is vooral een fysieke vorm van Yoga die het vrijmaken en het beheersen van de ademhaling gebruikt om ontspanning en verlichting voor lichaam en geest te bereiken. Zo kan Hatha Yoga een duidelijk therapeutische werking hebben.

HA betekent ‘zon’, in de zin van: verwarmend, aanspannend, mannelijk, inademend.
THA betekent ‘maan’, in de zin van: verkoelend, loslatend, ontvangend, vrouwelijk, uitademend.

Wanneer door beoefening evenwicht tussen beide ontstaat, versterkt en ontspant. In verbinding met “zichzelf” doet diep inzicht ontstaan.

Raja Yoga

Raja, ook wel ‘de Koninklijke weg’ genoemd, is één van de vier hoofdgroepen van de Yoga. Hatha Yoga is de basis in Raja Yoga. Bij maar bij Raja Yoga gaat het naast de fysieke oefeningen en beheersing vooral ook om de mentale en geestelijke oefening. Hier worden de diepere lagen van Yoga en Meditatie verkend en uiteindelijk gekend door zuivere intuïtie. Bij het beoefenen van Raja gaat het dus ook om de geestelijke kant van Yoga en de naar binnen gerichte concentratie.

De Himalaya Yoga en Meditatie traditie, van waaruit ik, zoveel mogelijk, lesgeef, draagt van oudsher, alle authentieke vormen van Yoga en Meditatie in zich zoals: Ashtanga Yoga, Hatha Yoga, Kundalini Yoga, Laya Yoga, Kashmir Yoga, Raja Yoga, Mantra Yoga en Meditatie.

De term Mindfulness wordt tegenwoordig veelvuldig voor allerlei andere workshops en trainingen gebruikt. ” Mindfulness” aandachtige aanwezigheid is al duizenden jaren noodzakelijk in Yoga en Meditatie, om tot diepere inzichten en hoger bewustzijn te komen. Mindfulness ontstaat heel natuurlijk, in de lessen zoals ik ze aanbied.

Wil je meer weten over Yoga? Kijk dan op de Yoga-pagina van Wikipedia.

Romy heeft door de jaren heen enorme subtiliteit ontwikkeld. Hierdoor worden de lessen meer meditatief. Zo kan steeds meer inzicht en rust ontstaan. Aangepast aan deelnemers kunnen krachtig en zachtheid door de oefeningen ontwikkeld worden. Evenals aandacht en concentratie in een liefdevolle benadering naar jezelf. Hierdoor ontstaat een vanzelfsprekende Mindfulness/gewaarzijn en Metta/liefdevolle vriendelijkheid voor het dagelijks leven.

Belangrijk in mijn les is Asana met de adem beoefenen en dat men begrijopt waarom en waartoe. Asana is een houding met adem bewustzijn die door oefenen stabiel en harmonieus is en stabiel. In het oefenen ontstaat een motorisch leerproces, waarbij tevens de concentratie wordt gestimuleerd en getraind. In de samenhang van de verschillende Asana’s, aangepast aan de omstandigheden en seizoenen kan de ervaring van “rusten in jezelf” en een absoluut gevoel van openheid en ruimte zijn.

Deelnemen
Je kunt deelnemen aan wekelijkse Yoga- en Meditatielessen in groepen of individueel in ons centrum op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag of in Stadskanaal op de dinsdagmorgen:
agenda. Workshops en retraites zijn regelmatig in het weekend.

Onderzoekers van Harvard University bekeken 32 verschillende studies.
Hun conclusie:
Yoga beoefening geeft meer positieve impact op de cardiovasculaire gezondheid dan sommige voor geschreven medicijnen. Er zijn geen verschillen ontdekt op cardiovasculair gebied wanneer er krachtige of juist zachtere vormen van Yoga worden toegepast. Deze wetenschappers theoretiseren dat de mind-body integratie hier waarschijnlijk een belangrijke rol speelt in de goede werking voor het hart. De focus op het strekken en sterker maken van de spieren van het lichaam in samenwerking met een “soort adem” helpen bij het verminderen van stress en ontstekingen. De twee sleutels bij hart- en chronische ziekte.