Kinderyoga

Ieder kind kan genieten van inspanning en ontspanning. Mijn lessen zijn gemakkelijk te volgen en worden aangepast aan de capaciteiten en leeftijd van het kind.  Aanwezigheid van ouder(s) of begeleider(s) is, als dat gewenst is, altijd bespreekbaar. Ook privé-les behoort tot de mogelijkheden.

In de vorm van een verhaal – met eventueel een thema dat op dit moment in het leven van uw kind speelt – wordt op een speelse wijze kennisgemaakt met Yoga.

Je kunt denken aan  ‘voorjaar’, of een storm die is geweest. Op deze wijze kan verwerking van spanning en indrukken plaatsvinden. Ook kinderen met ADHD, hoge sensiviteit,  leer- of motoriekproblemen kunnen yoga beoefenen. Sterker, velen hebben er baat bij.

Ieder kind ervaart al gauw dat yoga heerlijk is. Na een kennismakingsgesprek kunnen we beginnen met een eerste les van een uur. In deze lessen worden fysiek inspannende elementen, concentratie, evenwicht en ademoefeningen afgewisseld met ontspanning. Aandacht en concentratie wordt op een prettige wijze getraind. In het einde van de les bevindt zich de kern van kinderyoga, de diepere ontspanning.

Door Yoga worden kinderen soepeler, sterker en gezonder, wordt de slaap verkwikkender en het immuunsysteem verbeterd. Kinderen ontwikkelen innerlijke rust, respect en een goed zelfgevoel!

Het aanbod bestaat uit:

– Dreumes & mama of papa Yoga en klank (ong. 8 – 14 maanden).
– Peuter & mama of papa Yoga en klank (ong. 14 – 20 maanden).

– Kleuteryoga

– Kinderyoga (ong.  6 – 8 jaar).
– Kinderyoga (ong. 9 -12 jaar).

– Individueel met een ouder.

– Het hele gezin.

Informeer gerust naar de mogelijkheden via het contactformulier.

Krantenbericht dinsdag 4 oktober 2011:

Yogadocente Romy van der Pool probeert overbelast kinderen weer in balans te brengen.

 “ Er komt teveel informatie op hen af”.

(Of Kinderyoga in Gasselternijveen)

Gasselternijveen. Niet alleen volwassenen kunnen overwerkt en overspannen raken. In toenemende mate speelt dat ook bij kinderen. Kinderen zijn niet altijd in staat dat allemaal te verwerken en raken overbelast. Aan het woord is Romy van der Pool, Yogadocente in Gasselternijveen en Stadskanaal . Sinds enkele jaren geeft ze yogalessen aan kinderen en bijna 25 jaar aan volwassenen. Wie Yoga associeert met “op je kop” staan komt bedrogen uit. Romy van der Pool zegt met beide benen stevig op de grond te staan. Dat moet ook wel om zolang een eigen bedrijf en praktijk  te voeren. Inmiddels zijn meerdere leerlingen van haar ook enthousiast met een yoga opleiding of praktijk begonnen.

“Vroeger waren spelletjes eenvoudig. Nu is het vaak zo dat niet de kinderen het spel beheersen maar het spel de kinderen. De computerspelletjes zitten vol met grof geweld. Daarin kunnen de kinderen zich niet uitdrukken. Op allerlei manieren worden ze er wel door beïnvloed.

Op allerlei manieren komt er zoveel op hen af. Ook de ouders zijn vaak druk. Dat wordt door de kinderen gevoeld en ze gaan erin mee. Concentratieproblemen, hyperventilatie, houdingsproblemen en prikkelbaarheid zijn het gevolg”.

Op de maandagen worden van 17.00 tot 18.00 uur en op de dinsdagen van 16.30 tot 17.30 uur kinderyogalessen gegeven. Een van de kinderen verteld dat ze het eerst niet zo graag wilde maar haar vriendin het erg leuk vond en ze toen mee was gegaan. Haar lerares vult aan:  haar hele geest was te snel, ze kwam maar moeilijk tot rust. Lachend zegt het meisje maar de tweede les vond ik al leuk en ik viel zomaar in slaap. Ook thuis gaat het veel beter. Als ik boos ben of verdrietig dan doe ik mijn oefeningen en ook als ik ga slapen en dan slaap ik zo.

Zon en maan

Yoga. Betekent letterlijk “juk en verbinding”. Hatha betekent in de zon en de maan, het mannelijke  actieve als de zon en het verkoelende vrouwelijke als de maan.  De vorm van Yoga waarin Romy van der Pool lesgeeft is Hatha Yoga, meditatie en Mindfulness volgens een eeuwen lange beproefde methode van de Yoga’s en Rishji’s uit de Himalaya. Het gaat ook om het evenwicht tussen het zichtbare en niet zichtbare, tussen denken en voelen. Ook kinderen kunnen leren om inzicht te krijgen in de gevoelen die in henzelf ontstaan en die hen druk en onrustig maken. Zelfs jonge kinderen vanaf zes jaar kunnen dat bij zichzelf observeren en dat onder woorden brengen.

Om dat evenwicht aan kinderen te leren maakt Romy van der Pool gebruik van verschillende spelmethoden. Elke les heeft een vast volgorde. “Rituelen zijn belangrijk, dat geeft kinderen houvast”.

De ruimte in het huis van Romy van der Pool waar de kinderen les krijgen is sfeervol verlicht; het ruikt een beetje naar wierook. Op de grond liggen matrasjes. Liggend op hun buik vertellen de kinderen wat ze de afgelopen week hebben meegemaakt. Dan volgt een vrij spel, waarbij ze de hele ruimte mogen verkennen maar niemand tot last mogen zijn. Het is daarbij de bedoeling dat ze uit zichzelf iets laten ontstaan, hun gevoel laten spreken. Zo wordt met een eenvoudig rieten matje gespeeld. Ze lopen ermee op het hoofd en jongleren ermee. Daarna mag een van de kinderen vertellen wat ze vandaag heeft beleefd en ze laat de hele dag aan de revue passeren. Het spel dat daarop volgt heeft met de herfst te maken. Romy van der Pool past haar verhaal aan aan de seizoenen en de natuur. Ook de kinderen zelf kunnen verschillende ideeën aandragen. In het verhaal worden verschillende yogahoudingen verwerkt. De zo karakteristieke yogahouding van het op je kop staan wordt bij Romy van der Pool niet beoefend. ‘’Veel te gevaarlijk vindt ze. Daarvoor moet je vegetarisch leven’’.

Bravoure

De kinderen liggen als egeltjes op de grond, in zichzelf gekeerd met kranten over hen heen als bladeren. Het regent en het waait, daarna wordt het rustig. Ze spelen met lange slierten krant voor boom en verliezen hun bladeren. “Ha, ha, dat is leuk mompelt een kind in zichzelf”.  De meisjes kijken niet vreemd aan tegen de Yogalessen. Die snappen dat wel. De jongens hebben vaak meer moeite om hun bravoure houding los te laten. “ Ze merken langzaam dat het  helemaal niet nodig is”.

In de grote steden zijn volgens Romy van der Pool meer overbelastte kinderen dan hier op het platteland. Op sommige scholen in het westen van het land worden klassikaal Yogales gegeven, op andere scholen wordt voor de examens yoga les aangeboden als anti stressles en om vertrouwen te ontwikkelen in zichzelf. Ze noemt de resultaten heel bemoedigend. Haar eigen kinderen (een ervan is inmiddels zelf moeder geworden) kregen yoga met de paplepel ingegoten. “Dat ging spelenderwijs”. Het zijn niet alleen de oefeningen, het heeft ook met je voeding en je levenswijze te maken. Toen ze in de pubertijd waren vonden ze het maar niks, maar nu ervaren ze ook het fijne ervan.

De weerstand die er is tegen yoga wordt volgens van der Pool veroorzaakt omdat er ook minder goede docenten zijn. Tegenwoordig kun je na een opleiding van enkele dagen al een papiertje krijgen.  Ze is blij dat door de Vereniging Yogaleerkrachten Nederland een waarborg is ingesteld voor docenten die bij een goedgekeurde opleiding hun diploma hebben gehaald. De opleiding duurt dan toch minstens drie jaar en kan steeds verder worden gespecialiseerd tot in tientallen jaren!

Comments are closed.